Offentlige Fødevareindkøb – bæredygtighed fra vision til praksis: 4 skarpe fra topmødet
Det kommunale topmøde ’Offentlige Fødevareindkøb – bæredygtighed fra vision til praksis’ bød på vigtige nuancer om fremtidens kommunale fødevarestrategier, og hvad man som udbudsjurist og indkøber skal tænke over, når man tilrettelægger offentlige fødevareudbud i kommunerne.
Her et udpluk af de vigtigste pointer fra topmødet:
- De kommunale måltider er en vigtig brik i fremtidens bæredygtige puslespil. I Danmark serveres dagligt ca. 800.000 måltider på offentlige institutioner landet over: skoler, plejehjem, hospitaler, fritidsordninger, personalekantiner mv. Derfor har de valg der træffes i de offentlige fødevareindkøb en enorm betydning for mange forskellige grupper af mennesker, og for; klima, sundhed, økonomi, kultur og dyrevelfærd, for blot at nævne nogle af de vigtigste parametre.
- Dyrk fællesskabet og de stærke alliancer, ingen kan- eller skal løfte opgaven alene. Samarbejde er vejen frem, og ansvaret for den bæredygtige udvikling er et fælles anliggende. Det kræver en multidisciplinær indsats på tværs af interesser – uanset om man er udbudsjurist, indkøber, producent, køkkenfaglig eller virksomhed.
- Offentlige måltider skal tilgodese mange forskellige behov og præferencer. Miljø- og klima er vigtige parametre i de offentlige måltider, men kan ikke stå alene. Borgerne der modtager måltider fra det offentlige, har forskellige ernæringsmæssige behov og smagspræferencer, som en udbudsramme også skal favne.
- Red de kommunale måltider fra skraldespanden. Madspild sker i alle led af værdikæden – også i de kommunale udbud. Mejeri, frugt og grønt er særligt udsatte fødevarer bl.a. som følge af de systematiske krav til holdbarhed, lagerkapacitet, leveringsgaranti og varens udseende, størrelse og friskhed. En ændring af det systematiske madspild, kræver at alle parter i værdikæden forstår, hvordan de selv bidrager til spildet, og hvordan de kan være med til at forebygge dette. Madspild er ikke bare et økonomisk samfundsproblem, det er også spild af klimagasser og næringsstoffer, der ikke bliver udnyttet.
Er du interesseret I at få uddybet topmødets pointer og temaer, er du velkommen til at kontakte Landbrug & Fødevarer: chve@. lf.dk